Een subsidie aanvraag: doen we even?
“Een subsidie aanvraag is zo gebeurd” of “Mijn boekhouder of accountant doet het er wel even bij”, zijn opmerkingen die ik als SubsidieExpert regelmatig hoor. Als dat waar is, waarom zou je dan een SubsidieExpert in de hand nemen?
De daadwerkelijke aanvraag zelf is inderdaad vaak eenvoudig. Als alle informatie aanwezig is kost het misschien een uurtje tijd, zeker bij eenvoudige recht toe recht aan subsidie aanvragen. Vaak is die informatie in de praktijk echter niet aanwezig.
Moment van aanvragen
Een verschil met de boekhouder of accountant is, het moment waarbij ik in een project betrokken word. Ik word graag vooraf in bijvoorbeeld een bouw project betrokken. Waarom? omdat mijn kennis dan het meest effectief is. Ik kan je adviseren over subsidie mogelijkheden voordat je een uitvraag gaat doen. Daar kun je rekening mee houden bij de (subsidie) eisen die je in je uitvraag opneemt. Maar ook vanwege het moment van aanvragen zelf. Soms moet je voor aanvang van het project aanvragen of binnen een periode van 3 maanden na opdracht verlening (terwijl het project bijv. pas na 9 maanden uitgevoerd wordt). Een boekhouder of accountant komt per definitie pas in actie als er een factuur is, dus achteraf als het project klaar is. Tja.dan loop je de subsidie mis.
Bewijslast
Een ander verschil zit in de insteek waarmee de subsidie benadert wordt. De belangrijkste daarvan is dat ik als SubsidieExpert ervan uit moet gaan dat de aanvraag gecontroleerd gaat worden. Dat wil zeggen dat wat we verklaren ook daadwerkelijk op voorhand bewezen kan worden. Veel subsidieorganisaties controleren namelijk de aanvraag ten opzichte van de vermelde eisen. Ze vragen dan informatie op welke binnen 14 dagen beantwoordt dient te worden. Dat is lastig als het project al uitgevoerd is, de aannemer op een ander project zit en hij of jijzelf nog achter bewijzen van toeleveranciers aan moet. Heb je dan niet de juiste informatie bij de hand of ben je niet op tijd dan wordt je subsidie aanvraag afgewezen.
Een goede voorbereiding
Voor mij als SubsidieExpert gaat aan de aanvraag fase een aantal stappen vooraf waar veel "zelf of onervaren " aanvragers aan voorbij gaan. Stappen die tijd en voorbereiding kosten. Ik noem er een paar:
- Bepalen tijdsplan in verband met deadlines.
- Regelen e-herkenning om aanvraag te kunnen indienen.
- Eventueel verklaring van penvoerder of machtiging.
- Nalezen wettelijke regeling en eisen.
- Schrijven van het subsidie verzoek zelf.
- Contacteren subsidiegever in verband met onduidelijkheden in de aanvraag.
- Controle op bewijsvoering waaronder het verkrijgen van uitvoeringsplanning, technische specificaties, verklaringen leveranciers en controleren van aangeleverde offertes op aanwezigheid benodigde informatie.
- Maximaliseren subsidiebedrag.
- Doen van de daadwerkelijke aanvraag.
- Controle op ontvangst aanvraag.
- Beantwoorden vragen.
- Indien nodig of mogelijk, het aanvechten van een beslissing van de subsidiegever.
- Het eventueel regelen van een voorschot.
Al deze stappen maken dat een aanvraag meer is dan alleen de aanvraag zelf.
Ervaring + creativiteit = SubsidieExpert
Pas als de subsidiegever tevreden is zal hij een beschikking afgeven waarmee je verder kunt. Afhankelijk van de regeling kun je dan starten met het project. Je ontvangt direct een bedrag, een voorschot of de bevestiging dat er geld gereserveerd is na afloop van het project.
Mijn ervaring en creativiteit is mijn kracht. Vaak weet ik welke controle vragen er gesteld gaan worden. Daarop anticipeer ik of ga bijvoorbeeld achter de benodigde verklaringen aan als een leveranciers die niet van zijn toeleverancier krijgt. Ik neem daartoe zelf contact op met producenten. Ik controleer of de technische specificaties voldoen aan de gestelde eisen.
Dat geldt ook voor de subsidie maximalisatie slag. Waarom een lager bedrag aanvragen als je recht op meer hebt?
Een voorbeeld. Een bedrijf heeft aan een kozijnen leverancier gevraagd om een groot aantal kapotte kozijnen en ruiten te vervangen in een bijna volledig glazen pand. Voor dubbelglas is subsidie mogelijk en het gebruikte glas voldeed aan alle eisen. De offerte was echter opgesteld vanuit de optiek van het kozijn en niet vanuit het te subsidiëren glas. Na de maximalisatie slag, waarbij het offerte bedrag en de werkzaamheden niet veranderden, bleek dat er in plaats van 75 m2 glas er 400 m2 glas in aanmerking kwam voor subsidie. Deze slag leverde een belasting aftrekpost van € 60.000 in plaats van €11.250. Toch mooi mee genomen.
Subsidie tip
- Voldoe je aan de voorwaarden van de subsidie.
- Kun je bewijzen dat je aan de eisen voldoet.
- Hou de deadlines in de gaten.
- Vraag tijdig hulp als het niet gaat.
- Raak niet in paniek bij een controle en neem contact met de SubsidieExpert op.
- Vraag niet meer subsidie aan dan waar je recht op hebt.
Noodzaak
Als SubsidieExpert kom ik regelmatig situaties tegen waarbij particulieren, bedrijven of organisaties of hun externe adviseur zelf een aanvraag gedaan hebben of willen doen maar geen tijd hebben of overvraagd hebben. Men wordt vervolgens gecontroleerd komt er niet uit of heeft geen tijd om vragen te beantwoorden. Geen nood, ik heb ervaring in het ”redden” van subsidie aanvragen en het doen van “spoed” aanvragen. Tot nou toe lukt dat vaker wel dan niet. Uiteraard doe ik ook normale subsidie aanvragen.
Samenwerkingsverbanden leggen
Werk je of ga je werken met een consortium van bedrijven, dan is er vaak veel papierwerk nodig voor een succesvolle subsidie aanvraag. Als SubsidieExpert heb ik ervaring in het opbouwen van dergelijke samenwerkingsverbanden, partner selectie en dit soort complexe trajecten.
Geen zin om door bovenstaande stappen zelf te gaan en er tijd voor vrij te maken? Wil je de zekerheid hebben dat er een goede controleerbare aanvraag gedaan wordt? Wil je zeker zijn dat je de deadlines haalt? Wil je liever geholpen worden door een professional? Neem dan contact op met de SubsideExpert. Ik ontzorg je graag.