Het subsidie onderzoek
Subsidies zijn er in vele maten en soorten:
- Sommige regelingen zijn te combineren, anderen niet.
- Er zijn harde deadlines en specifieke eisen voor het verkrijgen van een subsidie. Sommige subsidies zijn op volgorde van binnenkomst, andere niet.
- Sommige zijn slechts 2 weken per jaar open, sommige kennen een kwartaal systematiek en andere kunnen het hele jaar door aangevraagd worden.
- Er worden vaste bedragen gegeven of een percentage.
- Er zijn zelfs regelingen die het bedrag laten afhangen van het aantal goedgekeurde aanvragen.
- Sommige regelingen vragen om een eigen bijdrage of een cofinanciering op een project door derden.
- Allen kennen een budget en soms wordt dat snel en soms niet overschreden in een jaar.
- Sommige regelingen geven geld, andere een belasting voordeel.
Zo veel wensen, zo veel subsidie mogelijkheden
Dat geldt ook voor het type projecten of aantal wensen. Ook jij als potentiele aanvrager bent verschillend. Je kunt een bedrijf of ondernemer, een VVE of andere vereniging , een stichting of instelling, een overheidsorganisatie of gewoon jezelf als particulier zijn. Doe je het project alleen of in combinatie met anderen. Dit kan betekenen dat je wel of juist niet voor een regeling in aanmerking komt. Ook zijn er verschillende type en soorten subsidiegevers. Op gemeentelijk, provinciaal of landelijk of zelfs Europees niveau zijn er overheidssubsidies te verkrijgen. Sommige van deze regelingen vallen onder de staatsteunregels, andere zijn vrijgesteld.
Naast publieke geldgevers zijn er een kleine 700 fondsen actief in Nederland. Fondsen zijn stichtingen die namens bepaalde organisaties, instellingen of privé personen gelden ter beschikking stellen onder voorwaarden. Alle hebben hun eigen doelgroep of activiteit.
Regelingen en eisen
Regelingen zijn vaak aan verandering onderhevig. Sommige blijven jaren hetzelfde, andere worden jaarlijks op basis van nieuwe inzichten of wensen aangepast. Afhankelijk van de regeling c.q. het subsidiebedrag is er wel of niet een subsidieadministratie nodig. Ditzelfde geld voor een accountantsverklaring. Bij sommige mag je direct na het moment van aanvraag beginnen, andere pas na de ontvangst van een beschikking en bij uitzondering is er een enkele regeling waar je gewoon achteraf mag indienen.
Subsidie tip:
- Subsidie onderzoek verschaft helderheid over mogelijkheden en voorwaarden
- Verlies subsidie deadlines niet uit het oog.
- Subsidieonderzoek uit besteden aan een Subsidie Expert bespaart tijd.
- Hou in je projectfinanciering rekening met wanneer de subsidie uitgekeerd wordt.
In het oerwoud biedt de SubsidieExpert uitkomst
Een SubsidieExpert weet veel, maar niet alles. Om in dit woud van mogelijkheden de juiste match te vinden is het nodig een subsidieonderzoek uit te voeren. Het vinden van de juiste match tussen je project, jouw type organisatie en de juiste subsidiegever met bijbehorende subsidie regeling is een vak apart. De veelheid van mogelijkheden maakt het vaak lastig en is een van de redenen waarom partijen subsidie mogelijkheden aan zich voorbij laten gaan.
Een subsidieonderzoek kost tijd en dus geld.
Als ik naar aanleiding van het subsidieadvies gesprek van mening ben dat er geen mogelijkheden zijn, dan adviseren ik dien overeenkomstig.
Als ik weet dat er een regeling aanwezig is dan zeg ik dat.
Bij twijfel is het altijd zinvol om een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren. Dat kan een groot onderzoek zijn om te kijken of er regelingen zijn. Of een klein onderzoek om te kijken of de voorwaarden van een bekende regeling op je project of wens van toepassing is of dat we samen het project moeten aanpassen op onderdelen om er aan te voldoen. Een subsidieonderzoek voorkomt dat ik halverwege een aanvraag of bij de bewijsvoering tot de conclusie kom dat je project toch niet aan de eisen voldoet. Voor eenvoudige en de meest voorkomende subsidies is een subsidieonderzoek overigens niet nodig.
Subsidie onderzoek
Een subsidie onderzoek levert een rapport met de gevonden subsidieregelingen, of de regeling open / gesloten is, wat de deadline is en de eventuele eisen waaraan je moet voldoen. Vaak kan ik aangeven wat een regeling gaat opleveren. Je kunt vervolgens bepalen of je de subsidie zelf gaat aanvragen of dat ik dat voor je doe.
Lobbyen
Soms kun je bij een overheid toch subsidie krijgen terwijl er geen regeling voor aanwezig is. Meestal is daar een lobbytraject voor nodig. Je krijgt dan vaak te maken met Europese staatssteunregels. Omdat dit lastige trajecten zijn, heeft men de neiging om je te vertellen dat er of geen mogelijkheden zijn of dat de deminimus-regeling van toepassing is. Vaak vertellen ze er niet bij dat er ook uitzonderingen voor zijn; de zogenaamde vrijstellingen. Ook dit soort subsidieonderzoek of lobbytrajecten kan ik voor je uitvoeren.