Subsidies / Bedrijven

Energie besparen, energie productie en duurzaamheid

MIA en Vamil 2024

4-1-2024

MIA en Vamil 2024

2024 brengt veel veranderingen binnen de MIA/VAMIL regeling. In 2024 krijgt u belastingvoordeel voor 6 nieuwe bedrijfsmiddelen. Voor 112 bedrijfsmiddelen zijn de mogelijkheden veranderd. En voor 108 bedrijfsmiddelen krijgt u geen belastingvoordeel meer. De wijzigingen komen vooral door gewijzigde Europese staatssteunregels en de uitkomsten van de beleidsevaluatie (2017-2021) van beide fiscale regelingen. 

Deze bedrijfsmiddelen vallen grofweg binnen de volgende thema’s: grondstoffen- en waterverbruik, voedselvoorziening en landbouwproductie, mobiliteit, klimaat en lucht, ruimtegebruik, de bebouwde omgeving en bedrijfsmiddelen met doelvoorschrift. 

Binnen de MIA/VAMIL is door gewijzigde AGVV regelgeving met uitzondering van bepaalde investeringen (met name op het gebied van duurzame mobiliteit) uitsluitend nog steun mogelijk voor investeringen die leiden tot milieuwinst tijdens een activiteit van de ondernemer. Specifiek voor investeringen die bijdragen aan een circulaire economie geldt dat alleen steun mogelijk is voor investeringen in productieprocessen. Bedrijfsmiddelen waarbij de milieuwinst niet in een activiteit van de ondernemer of in een productieproces ligt, zijn daarom niet meer op de Milieulijst 2024 opgenomen. Met name binnen het thema gebouwde omgeving heeft dit geleid tot het vervallen van een groot aantal bedrijfsmiddelen, die nog wel op de Milieulijst van 2023 stonden. Ook is er op basis van de AGVV geen steun meer mogelijk voor het vervangen van primaire grondstoffen door biomassa[1]grondstoffen, tenzij de biomassagrondstof een afvalstroom of bijproduct betreft. Ook de mogelijkheid voor steun aan bedrijfsmiddelen die fossiele brandstoffen gebruiken is fors ingeperkt. Daarnaast gelden nieuwe eisen voor steun aan bedrijfsmiddelen die waterstof gebruiken. 

Met de Milieu-Investerings Aftrek (MIA) mag je een percentage van je investering aftrekken van je winst. Hierover betaal je dan geen belasting. De uitgespaarde belasting vormt de subsidie. De MIA aftrekpercentages voor investeringen zijn in 2024: 27%, 36%  en 45%. Met de Variabele Afschrijving Milieu (Vamil) kun je ook in 2024 75% van de investeringskosten in een keer afschrijven. Dat levert een extra voordeel op. 

Let op: men moet binnen 3 maanden na opdrachtverlening de subsidie aanvragen. De minimale investering in het bedrijfsmiddel is €2.500 excl. BTW. Het bedrijfsmiddel moet voldoen aan de in de regeling gestelde eisen. Deze kunnen jaarlijks veranderen. Bij sommige bedrijfsmiddelen is het bedrag dat voor aftrek in aanmerking komt gemaximaliseerd.

De MIA/VAMIL subsidie kan mogelijk gecombineerd worden met de Kleinschalige Investerings Aftrek (KIA).

Wijzigingen bedrijfsmiddelen 2024

Gezien het grote aantal wijzigingen  (112 gewijzigde bedrijfsmiddelen en 108 gestopte bedrijfsmiddelen) is het ondoelijk om die hier allemaal weer te geven. Als u twijfelt of het door  u aan te schaffen bedrijfsmiddel nog op de lijst voorkomt kunt u mij gerust contacteren. Ik kan dat voor u uitzoeken. Wat wel eenvoudig weer te geven is zijn de 6 nieuwe bedrijfsmiddelen die sinds 2024 toegestaan zijn. Het betreft:

Nieuw

  • Tapsysteem voor water en frisdranken A 2356
  • Mechanische bestrijdingsapparatuur voor plagen in land- en tuinbouwgewassen in de open teelt.
  • Apparatuur voor het verminderen van ammoniak- en methaanemissies tijdens uitrijden van dierlijke mest.
  • Klimaatsysteem op basis van dauwpuntkoeling.
  • Selectieve NOx-reductie-installatie voor een crematieoven.
  • Voorzieningen voor het versterken van biodiversiteit.

 

Een paar veranderingen wil ik u echter niet onthouden:

Mobiliteit

Gezien de verwachte overschrijding van het MIA-budget van de Milieulijst 2023 is het fiscaal voordeel van de volgende bedrijfsmiddelen verlaagd en of gewijzigd.

  • Elektrisch aangedreven bestelauto.
  • Elektrisch aangedreven bus.
  • Elektrisch of waterstof aangedreven vrachtwagen.
  • Speed-pedelec.
  • Elektrisch aangedreven bakfiets.
  • De mogelijkheden voor oplaadpunten zijn ingeperkt.

Ruimtegebruik

Het beschermen en versterken van de biodiversiteit is een belangrijk aandachtspunt in het nationale en internationale beleid. De voorwaarden voor investeringen die daaraan bijdragen zijn daarom verruimd en vereenvoudigd.

  • Voorzieningen voor het versterken van biodiversiteit

Daarnaast vergt de Omgevingswet een grotere inspanning van bedrijven voor de bescherming van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook op dit punt is de Milieulijst verruimd en verduidelijkt met name voor:

  • Vuilwaterinnamestation voor vaartuigen. 
  • Decentrale zuiveringsinstallatie voor huishoudelijk afvalwater op plaatsen waar geen rioolaansluiting is.

 

 

Vraag vrijblijvend advies aan

of

Bekijk andere subsidie mogelijkheden