Subsidies / Particulieren

Elektrische personenauto's

Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) 2022

30-9-2021

Ben je binnenkort van plan privé een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen of te leasen? Of ga je er een kopen  of leasen? Dan kun je een substantiële subsidie verkrijgen met de subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren (SEPP). Per 1 januari 2022 is er weer budget!

Wanneer kun je SEPP subsidie aanvragen?

De subsidieregeling SEPP kan aangevraagd worden vanaf 3 januari 2022  tot officieel 31 juni 2025. Tenminste zolang er budget is. Er is een vastgesteld maximaal budget beschikbaar per jaar.  Dus wees er snel bij. De laatste jaren was de regeling al halverwege het jaar uitgeput.

Wie kunnen SEPP subsidie aanvragen?

Particulieren of een intermediair zoals de subsidieexpert.

Welk subsidiebedrag kun je met SEPP krijgen?

Het subsidiebedrag voor 2022 voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 3.350

In 2024 zal het bedrag:

  • € 2.950 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto;
  • € 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto.

In 2025 bedraagt de subsidie € 2.550 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto;

Welk budget is er voor SEPP?

In 2022 is het totale beschikbare budget € 71 miljoen. Dat is 5 maal zoveel als in 2021.  Daarnaast is er € 20,4 miljoen beschikbaar voor gebruikte elektrische personenauto’s.

Dient u een aanvraag in nadat het jaarbudget op is? Dan wordt uw aanvraag afgewezen.

Welke elektrische personenauto’s komen in aanmerking?

In aanmerking komen 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer en een catalogusprijs tussen de  € 12.000 en € 45.000 inclusief BTW, BPM en eventuele opties. Tot elektrische auto omgebouwde voertuigen komen niet in aanmerking voor subsidie.

Er is lijst met modellen die voor deze regeling in aanmerking komen. Deze zal regelmatig aangepast en uitgebreid worden met nieuwe modellen. Wil je weten of jouw auto voor subsidie in aanmerking? Neem dan contact op.

Belangrijkste voorwaarden

Voor SEPP-subsidie 2022 komt u alleen in aanmerking als u een koop- of leaseovereenkomst heeft afgesloten op of na 1 januari 2022. De datum waarop u de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. Ook mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op uw naam staan.

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. De catalogusprijs is de officiële nieuwprijs van de auto die geldt op de datum dat het kenteken is afgegeven. Deze prijs is inclusief btw, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, voordat het kenteken is afgegeven. Alle opties die voor datum eerste toelating zijn aangebracht vallen dus onder de catalogusprijs.

De personenauto moet u kopen bij een erkend autobedrijf. Onderlinge verkoop tussen particulieren mag niet. Deze eis is opgenomen in de regeling en vormt een extra drempel tegen mogelijk misbruik van de subsidie.

Een nieuwbouw auto heeft bij de RDW gelijke geregistreerde datums voor:

  • Eerste toelating
  • Eerste tenaamstelling
  • Eerste kenteken registratie.

Zo niet is er sprake van een gebruikt voertuig, ongeacht de kilometerstand van de auto. Dit geld ook voor een auto van een leasebedrijf. Let hierop.

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

De gekochte elektrische personenauto staat 3 jaar ononderbroken op naam van de subsidieontvanger De gebruikte elektrische personenauto heeft niet eerder op naam van de subsidieaanvrager gestaan of van een persoon die hetzelfde woonadres heeft. De geleasete nieuwe of gebruikte elektrische personenauto op de leaseovereenkomst staat 4 jaar ononderbroken op uw naam. Verder heeft u een geldig woonadres in Nederland.

Vraag vrijblijvend advies aan

of

Bekijk andere subsidie mogelijkheden